234 poze   48799 vizite

Orhidee fara radacini

Cea mai des intalnita afectiune de care putem avea parte este lipsa radacinilor. Datorita grijii precare oferita la magazin, multe orhidee pot fi udate necorespunzator, cauzand putrezirea radacinilor, sau pot fi neudate, astfel radacinile existente se usuca si mor. Personal am multe orhidee de acest fel, datorita faptului ca am cumparat plante bolnave pentru a afla cum sa le tratez, de altfel raionul de reduceri este convenabil pentru orice persoana care doreste sa isi imbogateasca colectia de orhidee cu un buget mai mic, in conditiile in care are incredere ca poate resuscita plantele in cauza. In acest sens, multe specii de orhidee, de la Phalaenopsis la Oncidium si intergenerice si chiar Dendrobium, pe care le am in colectie sunt achizionate de la raionul de reducere si nu au avut radacini, sau pur si simplu am cumparat o planta bolnava cu buna stiinta pentru ca era o varietate frumoasa si am avut incredere ca o pot salva.

In acest album veti gasi pe parcurs o serie de orhidee fara radacini, partial afectate sau lipsind total, iar felul meu de a proceda este pe atat de simplu pe atat de eficient.

O orhidee fara radacini nu poate sustine tijele florale, asa ca inainte de orice taiati tijele florale. Acestea nu vor rezista in timp oricum si nu vor face decat sa deshidrateze si mai mult planta. Orhideea cumparata este replantata in ziua cumpararii, pentru a minimiza efectul negativ al solului vechi si degradat asupra potentialelor varfuri de radacini noi. Pregatesc un ghiveci adecvat ca dimensiuni, tinand cont si de marimea sistemului radicular la care va ajunge planta fiind deja matura.

Planta in cauza este curatata de radacinile moarte si putrezite, acest lucru o va lasa cu aproape nici o modalitate de sustinere in ghiveci. In prezent spal si dezinfectez cu apa oxigenata (3%) planta in totalitate, pentru a minimiza transmiterea de daunatori catre noul ghiveci si sol.

Umplu ghiveciul cu substrat proaspat, iar apoi montez orhideea deasupra lui. Depinzand de varietate o pot monta putin sub nivelul substratului, sau acolo unde cred eu ca trebuie sa apara radacini astfel incat sa aibe acces la substrat. O plantare prea adanca poate putrezi baza bulbilor de Oncidium, sau coletul orhideelor Phalaenopsis, deci estimati corect plasarea.

Montez un bat de bambus (cel dedicat gratarului functioneaza foarte bine) in substrat si fixez planta pe el cu ajutorul unei legaturi, de obicei din panglica, sau un carlig des folosit la sustinerea bulbilor de Dendrobium. Acest lucru va minimiza miscarea orhideei in timpul manuirii, prevenind ruperea, sau deteriorarea varfurilor de radacini ce vor aparea.

Ud foarte bine substratul. In cazul orhideelor fara radacini, baza ghiveciului va ramane umeda mai mult timp, in timp ce suprafata se va usca foarte repede, de aceea prefer sa pulverizez zilnic apa pe suprafata substratului, pentru a favoriza dezvoltarea de noi radacini. Ghiveciul este udat complet doar atunci cand si partea inferioara se usuca.

In timp orhideea va dezvolta noi radacini si se va ancora in ghiveci, astfel batul se poate inlatura. Aceasta metoda a dat rezultate la toate orhideele mele bolnave, cu exceptia a doua orhidee Miltoniopsis, care au avut bulbi mult prea deshidratati pentru a hrani noile cresteri.

Exista multe metode pe care oamenii le practica in conditiile unei orhidee fara radacini, cum ar fi montarea unei pungi deasupra orhideei pentru a mentine umiditatea. Personal nu folosesc aceste metode, cum nu folosesc nici stimulatori de crestere a radacinilor. Montarea pungii mi se pare putin riscanta, deoarece nu sunt confortabila cu o orhidee fara ventilatie, dar in final ceea ce da rezultate pentru cineva poate fi folosit cu succes daca este pe placul utilizatorului. Eu nu ma complic.

In imagini se poate observa evolutia unei orhidee Phalaenopsis de la stadiul de aproape fara radacini la stadiul de producere a tijei si producerea unui nou sistem radicular. Alte imagini vor arata si alte orhidee ce au primit acest tratament si au ajuns intr-un stadiu de sanatate in prezent. De asemenea puteti urmari orhideea bolnava aici www.youtube.com/watch?v=r-aPIvBjD2M
17.07.2013
17.07.2013
17.07.2013
17.07.2013
14.11.2013
14.11.2013
14.11.2013
14.11.2013

Comentarii album • 6
yasmin22 11 ianuarie 2017  
Aș încerca și eu dar nu știu dacă planta mea care are rădăcini aeriene și frunze foarte moi mai poate fi salvată :(
Dvs ați reușit ceva ce mie mi se pare imposibil ! Felicitări !!!
Raportează
cristinagherman 23 februarie 2014  
Am salvat si eu doua orhidee. Satisfactia e maxima, mai ales atunci cand le vezi sanatoase si pline de flori. Toate cele bune!
Raportează
dannyelle2910 25 februarie 2014  
Asa este :D multumesc la fel!
Raportează
dobregeta 29 noiembrie 2013  
E minunat cand poti salva o floare de la pieire. Sunteti de admirat. Multumim ptr. sfaturi. Sunt fr. incantata ca pot invata de la cineva experimentat ca sa-mi pot mari colectia. Imi plac enorm ca si trandafirii dealtfel. Multumim ca aveti un suflet mare si ne impartasiti din experienta dv. Toate cele bune!
Raportează
puffy80 14 noiembrie 2013  
A avut o evolutie excelenta intr-un timp relativ scurt. Felicitari!!!
Raportează
dannyelle2910 15 noiembrie 2013  
Multumesc! orhideele sunt chiar rezistente daca le dai o sansa, mi se par fascinante :P
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.